به گزارش مشرق، سه سالی هست که بودجه شهرداری تهران در کانال ۱۷ هزار میلیارد تومانی ثابت مانده است. ظاهراً در این سه سال افزایش سالیانه نرخ تورم در کشور با بودجه شهر تهران ارتباط چندانی نداشت. ۱۷ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان رقم بودجه سال ۹۵ شهرداری تهران بود که به تصویب شورای شهر تهران رسید. در سال ۹۶ بودجه شهرداری تهران تنها ۱۰۰ میلیارد تومان افزایش داشت و به رقم ۱۷ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان رسید. در سال ۹۷ اما، بودجه شهرداری نه تنها افزایش نیافت بلکه حدود ۵۰۰ میلیارد تومان کاهش یافت. اواخر بهمن ماه سال گذشته بود که محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران از تصویب بودجه ۱۷ هزار و ۴۳۰ میلیارد تومانی شهرداری در سال ۹۷ خبر داد.
بیشتر بخوانید:
بودجهای که تخفیف خورده
پیروز حناچی که صبح روز یکشنبه به منظور ارائه لایحه بودجه شهرداری تهران در سال ۹۸ به صد و بیست و یکمین جلسه شورای شهر رفته بود، رقم ۱۸ هزار و ۹۳۰ میلیارد تومان را برای سال آینده به شورای شهر پیشنهاد داد تا بودجه شهر تهران وارد کانال ۱۹ هزار میلیارد تومانی نشود.
لایحه بودجه پیشنهادی شهرداری تهران برای سال ۹۸ با ۱,۵۰۰ میلیارد تومان افزایش نسبت به سال جاری، حدود ۹ درصد بیشتر شده تا همچنان از تورم سالیانه عقبتر باشد. حناچی در واکنشها نسبت به افزایش ۹ درصدی بودجه گفته است، سقف بودجه در شهرداری تهران ۳ سال است که افزایش پیدا نکرده و با توجه به وضعیت اقتصادی و تورم به نظر میرسد که این میزان افزایش، چندان زیاد هم نیست.
در بودجه سال ۹۸ شهرداری تهران، هزینهها ۸ درصد، تملک و دارایی ۳ درصد، تملک داراییهای مالی ۹ درصد و بودجه شرکتها نیز ۱۱ درصد افزایش داشته است.
شرایط اقتصادی کشور منابع شهرداری را کاهش داده است
نوسانات بازار ارز در یکسال اخیر که البته مدتی است تا حدودی آرامش یافته، پای ثابت در تشریح مشکلات اقتصادی است. شهردار و شهرداری تهران نیز ظاهراً از این قضیه مستثناء نیستند. پیروز حناچی گفته است، نوسانات ارزی، دیون و ازدحام نیروی انسانی از مشکلات جدی شهرداری برای تنظیم بودجه بود.
حناچی که اعتقاد دارد تهران، به عنوان پایتخت کشور، متأثر از سیاستها و رکود و یا رونق اقتصادی است، درباره شرایط خاص تهران و تاثیر آن در بودجه شهرداری اینچنین میگوید: رکود و رونق اقتصادی بر اقتصاد شهر و شهرداری تأثیرگذار است و رکود حاکم بر مسکن، افزایش نرخ تورم و ارز و عدم انجام برخی تعهدات به شهرداری در حوزه خدمات و حمل و نقل سبب شده است که منابع شهرداری هم کاهش کمتری از اقتصاد ملی داشته باشد.
بیشترین افزایش بودجه برای بخش حمل و نقل
بیشترین سهم از افزایش بودجه سال ۹۸ شهرداری تهران برای بخش حمل و نقل عمومی پیشبینی شده است. توسعه مترو، خطوط بیآرتی و گسترش محورهای تردد پیاده و دوچرخه از جمله مواردی است که در این بخش نظر گرفته شده است. بودجه حمل و نقل عمومی که در سال ۹۸ نسبت به سال جاری ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده است، پس از حقوق و دستمزد، بیشترین سهم از اعتبارات شهرداری را به خود اختصاص میدهد.
اولویتهای بودجه؛ از شفافسازی منابع تا تکمیل پروژههای نیمه تمام
سیاستها و اولویتها یکی از مهمترین مباحث در تنظیم بودجه تمامی دستگاهها محسوب میشود. حناچی در تشریح سیاستهای اعمال شده در لایحه بودجه ۹۸ شهرداری تهران اینطور گفته است: شفافسازی منابع شرکتها و سازمانها، پیشبینی تحقق درآمدها، تاکید بر انضباط مالی در بحث منابع و مصارف، استفاده از ابزارهای تامین مالی و … از سیاستهایی است که در لایحه بودجه پیشبینی شده است.
کاهش حداکثر اعتبارات برای ماموریتهای غیرضروری شهرداری، پیشبینی شفافیت و گردش مالی در شرکتها و سازمانهای وابسته به شهرداری، پیشبینی اعتبارات لازم برای تکمیل پروژههای نیمهتمام، اولویتبندی برای اتمام پروژههای بالای ۸۰ درصدی و … از دیگر سیاستهایی است که در لایحه بودجه ۹۸ شهرداری تهران مد نظر قرار گرفته است.
از نگاه شهردار تهران، توجه به اعتبارات و پروژهها در رابطه با مسائل محیط زیست، تامین اعتبارات و توسعه آن در بحث نوسازی بافتهای فرسوده، توجه به مسائل ایمنی و بحران در شهر تهران، توسعه حمل و نقل عمومی با اولویت مترو، توجه به استفاده از دوچرخهسواری، پرداخت دیون به بانکها از دیگر مواردی است که در لایحه بودجه ۹۸ تهران مورد توجه قرار گرفته است.
بررسی و تصویب بودجه شهرداری تا یک ماه آینده
محسن هاشمی، رییس شورای شهر تهران از بررسی لایحه بودجه تهران تا یک ماه آینده خبر داده و گفته است: شورای شهر تلاش خود را میکند تا با حداکثر توان بررسی بودجه را انجام دهد و ظرف یک ماه آینده بودجه را در صحن شورا تصویب و برای تایید به هیئت تطبیق ارسال کند.
هاشمی همچنین اظهار امیدواری کرده است که در سال آینده هم بودجه ۹۸ شهرداری تهران و هم برنامه سوم توسعه شهر تهران همزمان با هم اجرا شود.